Szijjártó Péter: Az autóipari termelés idén meghaladta a tízezer milliárd forintot

2021.09.10. 13:51

Az autóipar termelési értéke az idei év első felében 31 százalékkal nőtt, így átlépte az 5100 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy idén először meghaladhatja a tízezer milliárd forintot is − mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, az Audi Hungária Zrt. jubileumi rendezvényén.

A miniszter szerint a nemzetközi versenyképességet jól mutatja, hogy az előállított autóipari termékek 90,5 százaléka kivitelre kerül, amivel Magyarország harmadik a benzinmotorok, ötödik az elektromos akkumulátorok és hatodik a dízelmotorok exportjában a világon.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy az autóipar rekordteljesítménye hozzájárul ahhoz, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) idei növekedése elérhesse az 5,5 százalékot, és az állam ekkor visszafizesse a gyermeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági sokkot követően Magyarország a leggyorsabban újraindulók között van a kormány sikeres, beruházásokat támogató, s nem segélyeket osztó stratégiája miatt, amelynek köszönhetően elkerülhető volt a tömeges munkanélküliség kialakulása.