Veszteséges szolgáltatást ment meg az állam 30 milliárdból, és ez jó nekünk

2021.09.13. 18:12

Hamarosan igényelhetik a vállalkozások a MÁV közreműködésével egy kapus pályázati rendszerben azt a támogatást, amelyet a kormány 2025-ig elősegítené, hogy fennmaradjon az egyes kocsis vasúti szállítás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint ugyanis évi mintegy 10-12 millió tonna árut szállítanak vasúton a hazai cégek oly módon, hogy telephelyenként egy vagy néhány teherkocsinyi árut gyűjtenek össze, ezekből rendezik össze a célállomásoknak megfelelően a vonatokat.

A lehetőséggel több mint 700 cég, köztük stratégiai jelentőségű társaságok – többek között gyógyszer- és vegyipari, energetikai vállalatok, erdészetek –, számos kis- és középvállalkozás él Magyarországon. Mivel azonban

az elmúlt években ez a megoldás évi mintegy 6 milliárd forint üzemi veszteséget termelt,

ezért a kormány a környezetvédelmi célok érdekében brüsszeli jóváhagyást kért ahhoz, hogy támogatással fenntartható legyen a szolgáltatás. 

Miután az Európai Bizottság nyáron jóváhagyta az ITM kérelmét, szeptember elejére sikerült megteremteni a támogatási program elindításának feltételeit is. Így már az idén összesen mintegy 3,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás juthat el az igénylő cégekhez. A támogatásintenzitás pedig 30 százalékos lesz a programban, amely keretében

2025-ig egyébként évi 6,4 milliárd forintot szánnak a szolgáltatás életben tartására. 

Az előzetes igényfelmérésen a szektor öt meghatározó vállalkozása regisztrált, de további cégek is szabadon csatlakozhatnak – derült ki az ITM közleményéből. A kifizetések a tényleges teljesítmény utólagos elszámolása alapján, havonta lesznek esedékesek. A szaktárca reményei szerint a szolgáltatás kiszámíthatóbbá válásával idővel egyre több magánvasúti társaság nyújthat szolgáltatásokat a partnereknek, sőt, középtávon már 2-4 százalékos forgalombővülést sem tart elképzelhetetlennek.