Csaknem 8 százalékos GDP-növekedésre számít a Századvég

2021.09.15. 12:54

A Századvég Gazdaságkutató előrejelzése szerint az idén 7,8, míg jövőre 5,5 százalékos GDP-növekedés valósulhat meg Magyarországon. A kutatóintézet úgy véli: a háztartások fogyasztási kiadásainak volumene idén 5,2, jövőre pedig 5,3 százalékkal emelkedhet.

A beruházások volumene ez évben mintegy tizedével, 2022-ben pedig 5,4 százalékkal bővülhet, amelyhez az alacsony bázis mellett a kedvezményes hitelprogramok, illetve az uniós hitelfelvétel forrásai járulhatnak hozzá.

Kapcsolódó

Visszatért a járvány előtti szintre a gazdaság, a vártnál is nagyobb lett a GDP-növekedés

Az első félévében 7,6 százalékkal nőtt a GDP tavalyi hoz képest.

A gazdaságkutató úgy látja: a külkereskedelem is növekvő pályára állt, bár a nemzetközi turizmus még jelentősen elmarad korábbi szintjétől. A Századvég várakozása szerint az export ez évben 11,9, míg 2022-ben 6,6 százalékkal bővülhet, miközben az import volumennövekedése 9,0, illetve 4,9 százalékot tehet ki.

A kutatóintézet utalt arra, hogy az infláció a várakozásoknál magasabban alakult április és június között, az 5 százalékot is meghaladta. A jegybanki célsávból kilépő inflációban szerepe volt az üzemanyagok áremelkedésének, a dohánytermékek emelkedő jövedéki adójának, a vírushelyzet alatt bezárásra kényszerülő vállalkozások áremeléseinek, a magas keresletnek, illetve a gyengülő forintárfolyamnak. A Századvég Gazdaságkutató az év egészére 4,7 százalékos inflációt prognosztizál, jövőre pedig 3,8 százalékot.