2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Magyarország a régió legnagyobb üzleti vásárának díszvendége

2021.09.15. 15:51

Az elmúlt másfél esztendőben a világjárvány elleni harccal voltunk elfoglalva, amelynek sok tanulsága volt – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szlovéniai Celjében, a 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásáron, a magyar pavilon megnyitóján. Magyarország idén partnerországa a régió legnagyobb kereskedelmi és üzleti kiállításának.

Soha ilyen világos bizonyítékot nem kaptunk arra, mennyire egymásra vagyunk utalva. A szlovénok és magyarok az elmúlt esztendőkben nagyon sokat profitáltak a kétoldalú együttműködésből. Ma pedig olyan politikai kapcsolat van a két ország között, amely gyakorlatilag minden akadályt elhárított a kereskedelmi és gazdasági együttfejlődés útjából

– idézi az MTI a tárcavezetőt. 

Azt, hogy a további fejlődés alapjai hibátlanok, mutatja az a tény, hogy 2019-ben, a világjárvány előtti utolsó normális évben, minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmát bonyolítottuk, 2 és fél milliárd euró értékben

– fűzte hozzá Szijjártó Péter. Hozzátette: minden jel arra mutat, hogy az idei esztendőben ez megdől, mert már az első félévben sikerült 18 százalékra növelni a kereskedelmi forgalmat. Mint mondta, különös összekötő kapocs a két ország között, hogy a magyar gazdaság legnagyobb vállalatai egyre nagyobb szerepet játszanak a szlovén gazdaság fejlesztésében.

A vállalatfelvásárlásoknak köszönhetően az OTP-csoport a szlovén bankpiac legnagyobb szereplőjévé, a Mol pedig a második legnagyobb szereplőjévé válik a szlovén piacon. Szijjártó Péter kiemelte: 26 magyar vállalat mutatkozik be idén a nemzetközi vásáron az élelmiszer-, a gép- és a divatiparból, valamint az informatika területéről.

Ezeken a területeken a hagyományos magyar képességek és kreativitás a világ élvonalát jelentik számunkra. A magyar emberek sportszeretete és innovációs képessége együttesen mutatkozik meg azokban a fejlesztésekben, amelyek itt megjelennek

– mondta a miniszter. Hozzátette: a politikai feltételek adottak annak érdekében, hogy a pénzügyi feltételek is nyitottak legyenek, az Eximbank 370 milliós hitelkeretet nyitott a magyar és szlovén vállalatok együttműködéséhez.

Szijjártó Péter sok sikert kívánt a magyar vállalatoknak azon cél eléréséhez, hogy az esztendő végére összejöjjön az 5,5 százalékos gazdasági növekedés. A miniszter külön megköszönte Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszternek az elkötelezettségét, és azt, hogy a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésén dolgozik.

A koronavírus-járvány miatt egy év kihagyás után rendezik meg a celjei 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásárt, a régió legnagyobb kereskedelmi és üzleti eseményét, amelynek partnerországa 2021-ben Magyarország. A szeptember 15. és 19. között megrendezett vásáron Magyarország díszvendégként mutatkozik be. Az érdeklődők megismerhetik a magyar gazdasági, kulturális, turisztikai és gasztronómiai értékeket, illetve az új üzleti partnereket kereső legsikeresebb és legjelentősebb magyar vállalatokat.