Várszegi Gábor eladta a Fotex Plazát

2021.09.16. 12:16
Az irodaépület vételára piaci hírek szerint elérheti a 9 milliárd forintot.

Menedzsment Fórum értesülései szerint 25 millió euróért, átszámítva mintegy 9 milliárd forintos áron vették meg a Fotex Plazát. Az épület az egykori Fotex-tulajdonos Várszegi Gábor, egész pontosan a Fotex Ingatlan Zrt. tulajdonában állt, és a lap piaci forrásokra hivatkozva azt írja, hogy egy európai befektetési alap vette meg.

Az 1993-ban felhúzott irodaépület 6000 négyzetméteres, Budapest XII. kerületében, a Nagy Jenő utcában található. Az irodainfo.com oldalon jelenleg 14,5 eurós négyzetméterenkénti áron hirdetik benne a kiadó irodahelyiségeket, ám a Menedzsment Fórum 19-22 eurós árról ír, illetve arról, hogy

teljes kihasználtsággal működik, és a vételárral csaknem megegyező bevételt termelt az elmúlt 25 évben.

Ettől függetlenül az épület lassan felújításra szorul.

Várszegi Gábor az Egyesült Államokban gyémántbizniszből gazdagodott meg, majd a 80-as években hazatért, és létrehozta az expressz fotókidolgozással foglalkozó Fotexet. Ezután sorra vásárolta fel a magyar vállalatokat, például az Ofotértet, a Keravillt és az Azúrt. A labdarúgásba is befektetett, először az MTK, majd a Ferencváros labdarúgó csapatát vette meg, és létrehozta az első, profi alapokra helyezett utánpótlásképző műhelyt, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiát. A 2000-es évek elején ő volt a leggazdagabb magyar. A 2000-es évek végére viszont megszabadult egy sor vállalattól, a futballkluboktól, végül az Egyesült Államokba költözött.

A leggazdagabbak top-100-as listáján még 2015-ben is ott volt, de aztán „átköltöztette” a Fotexet Luxemburgba, így ma nem tudjuk, pontosan mekkora vagyonnal rendelkezik.