Módosultak a Babaváró hitel igénylésének az előírásai

2021.09.17. 21:21

A Babaváró hitel iránt érdeklődők csaknem ötödének a 3 éves folyamatos társadalombiztosítási (tb) jogviszony teljesítése jelenti a legnagyobb kihívást, derült ki a Bankmonitor írásából. A Babaváró támogatás az idén, a lakáshitel után, a második legnépszerűbb lakossági finanszírozási forma, ám idén júliusig mégis mintegy 9 százalékkal kevesebb ilyen kölcsönt folyósítottak, mint a megelőző év hasonló időszakában.

Kapcsolódó

38 millió forinttal több lakáshitelt vehet fel egy átlagos budapesti pár, mint egy szabolcsi

38 millió forinttal több lakáshitelt vehet fel egy átlagos budapesti pár, mint egy szabolcsi.

Módosultak a hitelfelvétel előírásai. Míg eddig a hároméves tb jogviszonyban összesen legfeljebb 30 nap lehetett a megszakítás mértéke, addig mostantól akár többször is szünetelhet, a lényeg az, hogy ezek egyike se tartson tovább 30 napnál. Ez azért jelenthet segítséget, mert a járvány miatt sokan voltak kénytelenek munkahelyet váltani.

Változás az is, hogy az özvegy, az elhunyt házastárs halálát követően – de legkésőbb gyermeke születését megelőző napig – igényelheti egyedül is a Babaváró hitelt.

A munkanélkülieknek járó álláskeresési járadék időszaka – ez legfeljebb 90 nap lehet – ugyancsak tb jogviszonynak minősül. A felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, Babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig akár 6 hónap megszakítás is eltelhet, vagyis a 30 nappal itt sem kell számolni.