Még mindig rosszul keresnek a magyarok uniós szinten

2021.09.22. 15:53

Magyarországon az első negyedévben, éves alapon, több mint 8 százalékkal emelkedtek a fizetések, az Eurostat adatai alapján. Az uniós átlag 2,6 százalék, írta a növekedes.hu. 

Az átlagbérek a jegybank, illetve több kereskedelmi bank előrejelzése alapján az idén, jövőre és 2023-ban is nagyságrendileg 8 százalékkal emelkedhetnek, évente. 

A magyar keresetek ugyanakkor még mindig alacsonyak uniós összevetésben.

A portál szerint az átlagbérek emelkedését támogatta a helyreálló munkaerőpiac, a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése, valamint az egészségügyi dolgozók és a tanárok bérfejlesztése. A második félévben több ágazatban munkaerőhiány keletkezett, ami szintén emeli a fizetéseket.

A nemzetgazdasági beruházási ráta 29 százalékra emelkedett, amely az egyik legmagasabb érték az EU-ban. A foglalkoztatottság csúcson van. Így bővülhet a lakossági fogyasztás is. A magyar ipar teljesítménye az idei évben akár 15 százalékkal is növekedhet.

Kapcsolódó

A hazai átlagfizetés a hetedik legalacsonyabb az unióban

A horvátokat és a szlovákokat megelőzzük, a lengyelek és a csehek viszont előttünk vannak.

Az eurózónában is lendületet jeleznek a feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek, ami  kedvező nemzetközi tendenciát vetít előre.  • Hírek
  • Bankszámla