Gondban van a hitelmoratóriumot választók csaknem harmada

2021.09.22. 15:51

A hitelmoratóriumot igénybe vevők 36 százaléka még nem áll készen a hitele újbóli törlesztésére, írta a távirati iroda az Intrum követeléskezelő cég felmérésére hivatkozva. A megkérdezett, hitellel rendelkező emberek 47 százaléka vette igénybe a moratóriumot, a legnagyobb arányban a 100 és 200 ezer forint közötti keresetűek.

A hitelmoratóriummal élő válaszadók között 27 százalékot tett ki azok köre, akik már újrakezdték a törlesztést.

A felmérés szerint a százezer forintnál kevesebbet keresők 36 százalékának növekedett a tartozásállománya. A legnagyobb arányban a 300 ezer forint felett keresők tudták csökkenteni az adósságaikat, 48 százalékuknak kisebb lett a kintlévősége az idén.

Kapcsolódó

Döntött a kormány a hitelmoratórium fenntartásáról

Az infót az Indexnek is megerősítették kormányzati körökből. A rászorulók számára 2022 júliusáig is fennmaradhat.

A válaszadók csaknem 60 százaléka jelezte: az idén a növekvő árak miatt romlik a pénzügyi helyzete. Az áremelkedések leginkább a vidéki városokban élőket érintik, a legkevésbé pedig a fővárosiakat: a megyeszékhelyeken élők 68 százaléka válaszolta, hogy a pénzügyi helyzete romlott az infláció miatt ez évben, a budapestieknek pedig csak 45 százaléka.

Arra is kitértek, hogy bár a magyar bankok adatai szerint a lakossági folyószámlákon elhelyezett összeg jelentősen nőtt az elmúlt évben, a mostani felmérés alapján ez egy kisebb megtakarítói rétegnek köszönhető elsősorban.