Nem kért pénzt az MCC fesztiváljáért az esztergomi önkormányzat

2021.09.23. 21:58

Ingyen és bérmentve kapta meg az esztergomi belvárost a Mathias Corvinus Collegium fesztiválja, az MCC Feszt. Ez az a rendezvény, amelyre Tucker Carlson amerikai tévés személyiség is Magyarországra érkezett.

A Szabad Európa szerint egy polgármesteri rendelet adott erre lehetőséget, amelyet a járványhelyzet miatti különleges jogrend alapján hoztak meg, és amelyet így a városi képviselő-testületnek sem kellett jóváhagynia. A szabályozás értelmében 

a polgármester kérelemre Esztergom város és a régió lakosságának széles körét érintő rendezvény esetén a [közterülethasználati] díjat elengedheti.

Hernádi Ádám polgármester június 14-én írta alá rendeletet. A következő hónapban pedig már meg is érkezett az MCC arra vonatkozó kérelme, hogy ingyen kapjanak területet a fesztiválhoz.

A fesztivált szervező Moonlight Event Kft. hat-tíz napra kért engedélyt, nyolc helyszínen összesen tizenháromezer négyzetméternyi területre, amelyet „az esemény jellegére való tekintettel” ingyen szerettek volna megkapni. A polgármester egy héttel később meg is adta a közterület-használati engedélyt, az ezzel járó díjat pedig elengedte. A számítások szerint az esztergomi önkormányzat ezzel körülbelül 2,6 millió forintnyi bevételtől eshetett el.

A fesztivál várhatóan jövőre visszatér Esztergomba. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója utólag azt mondta, hogy a fesztivál nagy sikert aratott, és hogy jó az együttműködés a várossal, így jövőre is itt szeretnék megrendezni az eseményt.