Palkovics László: Párhuzamosan épülhet meg a Fudan és a Diákváros

2021.09.24. 08:54

A kínai Fudan Egyetem nem csökkenti a Diákváros kapacitásait – mondta Palkovics László a Világgazdaságnak. 

A két beruházás elfér egymás mellett úgy, hogy a Diákváros 8 ezres férőhelye nem sérül

– jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter, hozzátéve, hogy ezeknek a tervezése hamarosan megkezdődik. A kormány honlapján már elérhető az a prezentáció, amelyben kiszámolták a területi igényeket.

A kormány szándéka világos: megépíti a Diákvárost, a Fudan megvalósításáról pedig népszavazás lesz 

– hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint akkor érdemes majd referendumot tartani, ha már elkészültek a tervek és hatástanulmányok.

Szintén kínai vonatkozású a Budapest–Belgrád (BuBe) vasútvonal, amelynek első hazai szakaszán, Kiskunmajsa és a déli határ között a kivitelezés már október közepén megkezdődik. A BuBe fontos társprojektje a Szeged–Szabadka vasúti elkerülő vonal, amely jövő őszre készülhet el. Ennek az a jelentősége, hogy biztosítsa a vasúti átjárhatóságot Magyarország és Szerbia között.

A BuBe a világ áruforgalmát tekintve a legoptimálisabb, leggyorsabb útvonal a görög kikötőkön át Ázsia és Európa között

– mutatott rá Palkovics László, aki reálisnak ítélte a beruházás befejezésének 2025-ös céldátumát. 

A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország védelmi ipara 2030-ra a térség meghatározó szereplőjévé válhat. Ennek részét képezi számos tervezett fejlesztés:

  • 60 milliárd forintból jön létre a zalaegerszegi páncélozott szállító járműgyár,
  • míg Kaposváron terepjárógyártást terveznek,
  • 60 milliárdos forrásigényű a robbanóanyaggyár is,
  • 2 milliárd forint a lőszergyár,
  • 32 milliárd a gyulai Airbus-üzem értéke, 
  • 4 milliárd a kapcsolódó felületkezelőé,
  • de a kiskunfélegyházi fegyvergyárat is be kell fejezni,
  • Nyírtelken pedig a szenzor-radar képesség fejlesztését tervezik.

De nemcsak az állam, hanem az üzleti szereplők is aktívak. A cseh Aero Vodochody kiképző- és harci repülőgépeket gyártó üzemben egy magyar csoport hamarosan többségi tulajdont szerez.

Mozgolódnak a német és az osztrák hadiipari vállalatok is, mert nem érzik biztonságban a működésüket, ebből a szempontból is meghatározó lehet a vasárnapi németországi választás végkimenetele 

– vélekedett Palkovics László, aki szerint Magyarország jó alternatíva lehet ezeknek a cégeknek a kapacitásbővítéseik megvalósítására. Kitért arra is, hogy izraeli és amerikai védelmi ipari érdekeltségek is beléphetnek a magyar piacra, cserébe a kormány olyan jogi környezetet kínál az Európai Unión belül, amely egyszerűsíti és gyorsítja az állami exportengedélyek kiadását.