Orbán Viktor kinevezte az Országos Atomenergia Hivatal új vezetőjét

2021.09.29. 15:28

Kádár Andrea vezeti az Országos Atomenergia Hivatalt a jövőben – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán.

Fichtinger Gyula, a hivatal korábbi főigazgatója áprilisban mondott le posztjáról, ami mögött vélhetően egy korrupciós botrány áll. A helyét Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes vette át egészen mostanáig, miután Orbán Viktor miniszterelnök Kádár Andreát nevezte ki a hivatal vezetőjének 2021. szeptember 29-től, akinek elsődleges célja a hazai nukleáris felügyeleti rendszer megerősítése.

Kádár Andrea 2003-tól a Külügyminisztériumban és Magyarország Állandó Képviseletén dolgozott Brüsszelben, majd a Miniszterelnökség Nemzetbiztonsági Irodát vezető helyettes államtitkára volt. Az energiaügyért és az energiapolitikáért felelős helyettes államtitkári feladatokat 2014-től látta el. Fő munkaterületét a bányászati, a villamosenergia- és földgázellátással, távhőszolgáltatással kapcsolatos kérdések mellett az atomenergia békés célú alkalmazását és a radioaktív hulladékkezelést érintő szabályozási, stratégiai ügyek határozták meg, de részt vett a Paks II projekthez kapcsolódó jogszabályi keret megteremtésében, hazai és uniós egyeztetésében is.

A hivatal a függetlenségének megerősítése érdekében jövő januártól kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működne tovább.