Hiánypótlást rendeltek el a Paks 2-beruházás ügyében

2021.10.01. 09:18 Módosítva: 2021.10.01. 09:38
Nemzetközi és hazai szakértőkkel vizsgálja az Országos Atomenergia Hivatal, hogy a létesítendő blokkok megfelelnek a hazai, legmagasabb szintű nukleáris biztonsági követelményeknek.

Hiánypótlást rendeltek el a Paks 2-beruházásnál. Az Országos Atomenergia Hivatal oldalán az áll, hogy a Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó kérelmét. A hivatalnak 12 hónap állt rendelkezésére a létesítési engedélyezési eljárás lefolytatására, amit 3 hónappal a törvényi kereteknek megfelelően meghosszabbított.

Biztonságos?

Mint a hivatalnál rámutatnak, az engedélyezési eljárás legfőbb célja annak igazolása, hogy a létesítendő nukleáris blokkok megfelelnek a hazai legmagasabb szintű nukleáris biztonsági követelményeknek.

Ennek érdekében a hivatal az engedélyezési eljárás során igénybe vette nemzetközi és hazai szakértők támogatását is.

Részletezik,

a benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat.

Ennek érdekében az Országos Atomenergia Hivatal az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendel el.