Úgy mond le az önellátásról Európa, hogy a bolygót sem sikerül megmenteni?

2021.10.05. 10:57

Szinte valamennyi élelmiszer-alapanyagból behozatalra kényszerülne az Európai Unió abban az esetben, ha 2030-ra megvalósulnának az Európai Bizottság mezőgazdaságban tervezett korlátozásai – írja a Magyar Nemzet.

A lap arról ír, hogy a bizottság zöldprogramja, a Green Deal miatt minden európai állampolgárnak évi 157 euróról (mintegy 55 ezer forintról) kellene lemondania, miközben sok alapvető élelmiszer ára akár ötven százalékkal is nőne.

A cikkben szereplő kieli egyetem friss hatásvizsgálata azt is megállapította, hogy a Green Deal veszélybe sodorja az Európai Unió élelmiszer-önellátását, a kisgazdaságokat pedig tönkreteszi. A megállapítás értelmében mindez feleslegesen történne, ugyanis az agrárium globális kibocsátása nem csökken vele annak ellenére, hogy ez lenne a stratégia fő célja.

Az intézmény a német gabonaszövetség felkérésére készített hatásvizsgálatot az európai zöldmegállapodás mezőgazdaságot érintő Farm to fork és biodiverzitás stratégiájáról. Ezekben a vizsgálatokban Brüsszel 2030-ig írja elő a műtrágya-felhasználás húszszázalékos csökkentését, a növényvédő szerek használatának a felére csökkentését és a nitrogénmérleg ötvenszázalékos mérséklését.

Emellett az ökológiai művelés arányának 25 százalékra növelése is kötelező lenne, valamint a ma megművelt területek tízszázalékos kivonása. A szigorú elvárások célja a biológiai sokféleség helyreállítása és a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátásának csökkentése lenne a 2030-ig megfogalmazott klímacélok elérése érdekében.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.