Viszályhoz vezetett a malacválság a húskereskedőknél

2021.10.05. 13:33

A Húskereskedők Egyesületének elnöke rendkívüli ülés összehívását kezdeményezi. Az egyesület elnökének nevében a szervezet az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül eljuttatott indoklásában úgy fogalmaz: 

Azok a tagok, akik a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben nem értékelik a sertéstartók erőfeszítéseit, sem a kormány hathatós segítségét ebben a válságban, és import húsokkal árasztják el az országot, nem lehetnek véleményem szerint az Egyesület tagjai a továbbiakban.

Az egyesület ezen kívül több társ érdekképviseleti-szervezetet is arra kér, hogy ennek fényében vizsgálják felül az illetékes tagok ezen irányú tevékenységeit.

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy a sertéshús ára az élelmiszerek gyors ütemű drágulásával szemben hosszú ideje alacsony áron stagnál, ami nehéz helyzetbe hozza a szektort, ugyanis a gazdáknak egyre többet kell költeniük az állatokra, a termékeket viszont csak nyomott áron tudják eladni. 

Sajtóhírek szerint körülbelül 9 ezer kistermelőt érinthetnek súlyosan az alacsony sertéshúsárak, akik korábban már a sertéspestis megjelenése miatt is nehéz helyzetbe kerültek. Az ár bezuhanását elsősorban az okozza, hogy külföldön is nagyon nagy a kínálat.