Visszaesett az autók eladása Nagy-Britanniában

2021.10.05. 13:24

Nagy-Britanniában 23 éve a legalacsonyabb szeptemberi autóeladást mérték idén. Ennek oka többek között, hogy a csiphiány globálisan érintette az autóipart, valamint az emberek vásárlási kedve is alábbhagyott – adta hírül az MTI. A brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT) kedden azt közölte: idén szeptemberben 215 312 új autót értékesítettek, ami 34,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, ez a szám akkor 328 041 volt. 

A dízelüzemű autók szeptemberi eladása éves összevetésben 77,3 százalékkal 10 658-ra zuhant, az összeladáson belül a piaci részesedésük 5 százaléka redukálódott a tavaly szeptemberi 14,3 százalékról.

A benzinüzemű autók értékesítése 46,6 százalékkal 94 314-re esett vissza, piaci részesedésük a szeptemberben eladott új autók körében pedig 50 százalék alá, egészen pontosan 43,8 százalékra csökkent a tavaly szeptemberi 53,8 százalékos értékről.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Nagy-Britannia súlyos üzemanyaghiánnyal küzd. A krízis miatt hosszú távon arra számítanak, hogy megnőhet az elektromos autók iránti kereslet.

Ian Plummer, az Auto Trader Group kereskedelmi igazgatója korábban úgy fogalmazott: emberek nemcsak játszadoznak a gondolattal, hogy vesznek egy elektromos autót, hanem valóban komoly szándékaik vannak. Hozzátette: a nagyobb érdeklődés fényében arra számítanak, hogy jelentősen növelni tudják a forgalmukat.