Jön a tél, Párizs árammegvonással fenyegeti Londont

2021.10.06. 12:47

Párizs ismét elővette az energiakártyát Londonnal szemben. Clement Beaune Európa-ügyi miniszter azt mondta: a Brexit megállapodást teljes mértékben be kell tartani, ha nem, akkor Franciaország nyomást fog gyakorolni az Egyesült Királyságra. Utalt arra, hogy London függ a francia energia importjától, ám ez az ellátási lehetőség Párizs részéről kiiktatható.

Kapcsolódó

Párizs kész riposztot adni Londonnak

Halászat kontra pénzügyi szolgáltatások.

A francia kormány azon háborodott fel, hogy számos francia nem kapott halászati engedélyt brit vizeken. A londoni kormány a múlt hónapban jelentette be, hogy a több tucat kis hajót tulajdonló francia igénylőből csupán 12 halászhat brit vizeken. 

Később a Nagy-Britanniához tartozó Jersey szigetének kormánya azt jelezte: 170 francia halász kérelmét támogatták, ám hetvenötét elutasították, írta a newssky.com.  

Nem először torzsalkodik egymással Párizs s London a Brexit-megállapodásban rögzített halászati jogok értelmezése miatt.

Kapcsolódó

Brexit: a britek kilépése az Európai Unióból

A britek többsége a 2016 júniusában tartott népszavazáson az unióból való kilépésre szavazott. A brexit sorozatos halasztások után 2019-ben válhat valósággá.

A párizsi kormány májusban már meglebegtette, hogy energia nélkül maradhat a sziget, amely 95 százalékban francia áram importjára szorul.  • Hírek
  • Személyi kölcsön