Megjelent a leggazdagabb amerikaiak listája, Donald Trump már nincs rajta

GettyImages-658353340
2021.10.06. 21:33

Huszonöt év után először Donald Trump idén nem került be a Forbes által összeállított leggazdagabb amerikaiak Top 400-as listájára, amelyet nemrég tettek közzé. A koronavírus-járvány miatt a gazdagok általában még gazdagabbak lettek, ez alól azonban Donald Trump kivételt jelent. Az ő vagyonát most már „csak” 2,5 milliárd dollárra becsülik. A pandémia kezdete óta megközelítőleg 600 millió dollárt vesztett,

és ezzel kiesett a listáról, pedig tavaly még a 339. helyen állt.

Donald Trump egyébként 2015-ben, elnökké választása előtt még a 121. helyen volt, azóta töretlenül zuhan a listán. A többi milliárdos ennél sokkal jobban teljesített, ugyanis a toplistások összvagyona negyven százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, így összesen már 4500 milliárd dollárral rendelkeznek. A 400. helyezéshez 2,9 milliárd dolláros vagyon kellett idén, szemben a tavalyi 2,1 milliárd dollárral. Ezt a szintet még a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc sem ugraná meg másfél milliárd dollárra becsült vagyonával – írta a Forbes magyar kiadása.

A listán Bill Gates visszacsúszott a negyedik helyre, mivel a válása után a vagyona egy része a volt feleségéhez került. Volt párja ezzel felkerült a top 400-as listára a 158. helyen.

Jeff Bezos anyagilag jobban viselte a válást. Bár volt párja, Mackenzie Scott érdekeltségei jelenleg 58 milliárd dollárt tesznek ki, Bezos 201 milliárd dolláros vagyonnal még mindig vezeti a listát.

Utána 11 millárdos hátránnyal jön Elon Musk, aki azért nem szomorkodhat, mert a techrészvények szárnyalásának köszönhetően 68 milliárd dollárral nőtt a vagyona a tavalyi évhez képest. A harmadik helyen Mark Zuckerberg szerepel 134 millárd dollárral.

Figyelemreméltó, hogy a listán szerepelő negyven év alattiak elsősorban a kriptovalutákkal és mémrészvényekkel kerültek fel a listára. A legfiatalabb milliárdos, a 29 éves Sam Bankman-Fried is egy kriptovaluta-kereskedőnek, az FTX-nek köszönheti 22,5 milliárdos vagyonát.

A Forbes amerikai kiadásának részletes elemzése itt olvasható.

(Borítókép: Donald Trump 2017. március 17-én. Fotó: Andrew Harrer-Pool / Getty Images)  • Hírek
  • Hitelkártya