Csalók élnek vissza az MVM nevével

2021.10.07. 13:02

Az eredeti számlákhoz megtévesztésig hasonlító levéllel keresték meg egy olvasónkat: minden stimmelt, minden a helyén volt, de olvasónknak így is gyanús volt a levél, és jobban megvizsgálva a fizetési felszólítást, gyanús lett egy-két apróság:

  • a levél nem az MVM-től érkezett, de „ügyes” címet használtak a küldéshez (az ilyenkor használatos címekhez nagyon hasonlóról küldték);
  • a bankkártyás fizetésnél egy „csaló oldalra” mutató link szerepelt;
  • maga az oldal nagyon hasonlít az MVM-es oldalakéhoz, de az URL már nem, ahogy az oldal tanúsítványa sem stimmelt.

Az MVM hivatalos oldalán az a tájékoztatás olvasható, hogy

ismeretlen csalók az MVM Next (korábbi nevén NKM Energia) nevében – számla elkészülésére hivatkozva – félrevezető e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználók széles körét.

A cég felhívja felhasználói figyelmét, hogy e-számla befizetése vagy személyes adatai megadása során mindig legyenek elővigyázatosak.

„Figyelmesen olvassa el a kapott e-mailt, és ha az abban szereplő adatok nem pontosak, vagy a levél helyesírási hibákat tartalmaz, illetve ha magyartalan, online programmal fordított (pl. ékezet nélküli) mondatokat talál benne, ne adja meg személyes vagy banki adatait! Ha olyan hivatkozást talál a levélben, amelynek a nevében nem a megszokott cím szerepel, ne is kattintson rá!” – figyelmeztet a társaság.