Az Orbán-család földjein terjeszkedik Orbán Viktor testvérének barátja

2021.10.07. 12:17

Műanyaggyártó- és feldolgozó vállalkozást indítanának be Székesfehérvár közelében az Orbán-családhoz közel álló vállalkozók – derül ki a Direkt36 cikkéből.

Az 1,3 hektáros területen az Energép Kft. nevű energetikai és építőipari cég működik, amely idén április óta tünteti fel tevékenységei között egyebek mellett a különböző műanyag termékek gyártását és a hulladék-újrahasznosítást.

Az Energép Kft. három magánszemély tulajdonában van. A tényfeltáró portál úgy tudja, ketten közülük igen jó kapcsolatban állnak ifjabb Orbán Győzővel, Orbán Viktor miniszterelnök öccsével. Kovács Viktor kisebbségi tulajdonos nem más, mint ifj. Orbán Győző veje, a cég többségi tulajdonosa pedig Szentgyörgyi Gábor, akinek informatikai cégcsoportja jócskán megszedte magát az állami megbízásokból. Emellett igen jó barátságban van ifj. Orbán Győzővel, akivel a birkózás és a futball szeretete is összeköti. Megesett például, hogy együtt néztek focimeccset Felcsúton, Orbán Viktor miniszterelnöktől néhány lépésre. 

A telep, ahol most a cég hangárai állnak, 2015 óta az Orbán család birtokában van. Szentgyörgyi Gábor és ifjabb Orbán Győző nem válaszoltak a Direkt36 kérdéseire, az Energép ügyvezetője és kisebbségi tulajdonosa, Polgár László azonban igen. Ő telefonon azt nyilatkozta, nem tudja, „honnan veszi” a lap, hogy a cég műanyaggyártással tervez foglalkozni, de nem cáfolta az információt. Mint fogalmazott, a cégnek sokféle – a műanyaggyártáson kívül például vendéglátói – tevékenysége van.

Lehet, hogy a területen pogácsát fogunk gyártani a vendéglátói tevékenység keretében

 – közölte. A cégiratokban egyébként nem szerepel vendéglátóipari tevékenység, a kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelmet azonban valóban feltüntetik már a 2015. évi alapítás óta.

Ifjabb Orbán Győző és Szentgyörgyi Gábor között amúgy nem ez az egyetlen üzleti összeköttetés. Egy Szentgyörgyi közvetett tulajdonában álló másik cég ugyanis szintén az Orbán család által tulajdonolt Hahót Tőzeg Kft. ingatlanán nyitott fióktelepet Zala megyében, amit „szívességi használat jogcímén”, azaz ingyen működtethet a cég.