Kevesebb bringát vesznek Budapesten, de nem húzzák a szájukat, ha 300 ezer forint a gép

2021.10.09. 07:45 Módosítva: 2021.10.09. 07:46

Bár 2021 első fele még a tavalyi évet is felülmúlta a bicikliboltok iránti kereslet tekintetében, augusztus-szeptemberre azonban jelentősen visszaestek az eladások, és mind e-mailen, mind pedig személyesen kevesebb lett az érdeklődő – erről Nagy András, a Berguson kerékpáráruház cégvezetője beszélt a Pénzcentrumnak

A szakember ugyanakkor hozzátette: a lanyha érdeklődés ellenére – amely már a 2019-es szintet is alulmúlta szeptemberben – is úgy tűnik, sikerül hozni legalább a tavalyi értékesítési számokat, és még a növekedés sem kizárható. 

Nagy András az ellátási láncok akadozását viszont elismerte a lapnak. Elmondása szerint a június-júliusi időszakban jelentős áruhiánnyal küzdöttek, és lényegesen jobb eladási számokat produkáltak volna, ha elegendő áru állt volna a rendelkezésükre. 

Iszonyúan megnőtt a beszállítók szállítási ideje a gyártók felé, így a nagykereskedőknek és a boltoknak is jóval korábban kell megrendelni az árut

– nyilatkozta Nagy András a Pénzcentrumnak. 

Nagy András az eladott kerékpárokkal kapcsolatban elmondta: az elmúlt másfél évben 15 százalékot drágultak a kerékpárok, a következő egy évben pedig hasonló emelkedés várható, de még ezen felül is elmondható: eleve megindult a kereslet a drágább kerékpárok iránt.

Korábban 120 ezertől indultak nálunk a kerékpárok, most már inkább 150 ezer forinttól. Ugyanakkor már nem nyelnek akkorát a vásárlók, ha érdeklődésre elmondjuk, hogy egy adott bicikli 300-400 ezer forintba kerül

– jegyezte meg a cégvezető. 

Nagy András szerint már nem ritkák az 500-600 ezer forint közötti eladások sem, ezen összeg fölött viszont kevesebb tranzakció történik.

Elmondása szerint ennek oka, hogy itt már elérhetőek a jobb elektromos biciklik, így ebben az árkategóriában sokan döntenek úgy, hogy néhány százezer forintot még ráfizetnek, és beruháznak egy elektromos rásegítéssel rendelkező modellre.