Igényelhető az új zöld hitel, 10 évig egy helyen kell élnünk

2021.10.10. 11:31 Módosítva: 2021.10.10. 11:31

Már kérhető a Magyar Nemzeti Bank „NHP Zöld Otthon Program” lakáshitele. A kölcsön révén 70 millió forintos összeghez lehet hozzájutni. A törlesztési idő maximum 25 év, a fix kamat 2,5 százalék.

A zöld hitelt legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényű újépítésű lakóingatlan megvásárlására vagy építésére vehető igénybe.

A hitel folyósítás után legalább 10 évig az ingatlanban kell élnie az igénylőnek, azt bérbe sem adhatja, írta a portfolio.hu.

A hitelnek legfeljebb négy adósa lehet, de nem kell minden adósnak tulajdonosnak lenni. A hitel folyósítása a családtámogatásoktól független. A CSOK-ot igénybe vevők számára kamattámogatás vehető igénybe: kétgyermekesek esetén 10 millió forintig, háromgyermekesek esetén 15 millió forintig kamatmentes a hitel a bankkölcsön.

A kamaton felül egy legfeljebb 100 ezer forintos és 0,75 százalékos folyósítási díj, egy 30 ezer forintos elő- vagy végtörlesztési díj illetve például a közjegyzői, értékbecslési, jelzálogjog bejegyzési számolható fel. A hitel forrását a Magyar Nemzeti Bank garantálja a kereskedelmi bankoknak jegybanki refinanszírozás keretében nulla százalékos forrásköltséggel.