Karácsonyra körvonalazódhat az egyezség az északír protokollról

2021.10.14. 09:54

Az Európai Bizottság semmiképpen sem hajlandó alapjaiban újratárgyalni az úgynevezett északír protokollt, írta a brüsszeli ügyekben általában jól informált politico.eu.

Korábban London egyoldalúan felfüggesztette a Brexit-egyezményben rögzített, úgynevezett északír protokoll betartását. Észak-Írország az ír-északír határ szabad átjárhatósága érdekében bent maradt az Európai Unió vámuniójában és egységes piacán, miközben Nagy-Britannia önálló vámrezsim alá került.

A brit hatóságoknak az EU ügynökeként kellene elvégezniük a vám- és egyéb ellenőrzéseket az Ír-tengert átszelő áruk esetén.

Ugyanakkor Brüsszel hajlandó bizonyos engedményeket tenni az észak-ír protokollal kapcsolatban.

A Brexit megállapodásban rögzített, a britek unióból való kilépését követően életbe lépett kereskedelmi, vámügyi szabályozás miatt már hónapok óta fáj a feje Londonnak s Brüsszelnek is.

A portál szerint karácsonyra körvonalazódhat egy bizonyos kompromisszum ez ügyben, de addig még hosszú egyeztetések várnak a felekre. Szakértők s politikusok szerint áttörést hozhatnak azok az uniós engedmények, amelyek érintik a szabályozást az élelmiszerek szükséges ellenőrzésétől kezdve, a gyógyszerek kereskedelmén keresztül egészen a vámügyintézők adminisztrációs feladatáig.