A szomszédban már biztosan feltámad a rezsidémon

2021.10.14. 10:19

Bizonyossá vált, hogy jövőre Szlovákiában többet fognak fizetni a felhasználók a gáz-, távhő- és áramszolgáltatásért, mint idén. Richard Sulík gazdasági miniszter szerint annyi jó van a rosszban, hogy legalább nem kell tartani a szolgáltatások akadozásától. 

Ez azonban nem változtat azon, hogy jövőre a gázzal fűtő szlovákiai családok éves szinten 70 euró (mintegy 25 ezer forint) többletkiadással számolhatnak. Akik a gázt főzésre használják, azoknak nagyjából 6 euróval kell többet fizetni.

Az áramszolgáltatás költségei is megemelkednek. A gazdasági miniszter elmondása szerint egy átlagos háztartás jövőre havonta 3-4 euróval fizet majd többet az áramszolgáltatóknak az ideihez képest, vagyis a fogyasztók éves kiadásai 36-48 euróval nőhetnek.

Mindazonáltal, ahogy a gázellátásban, úgy az áramszolgáltatásban sem lesznek fennakadások – fogadkozott a tárcavezető. Előbbiben amiatt, mert a szlovákiai tározók 74 százalékos kapacitáson vannak, és nincsenek gondok az Ukrajna felől érkező orosz gázszállításokkal sem, az orosz Gazprom ugyanis az összes vállalt kötelezettségének eleget tesz.

Utóbbi szolgáltatásban pedig azért, mert „Szlovákia csaknem teljesen önellátó az áramszolgáltatás tekintetében”. Sulík elmondta: az országnak már négy működő atomerőműblokkja van, a mohi atomerőmű harmadik blokkjának közelgő beindításával pedig Szlovákiában már több villanyáramot állítanak majd elő, mint amennyire az országnak szüksége van.

Bár Sulík azt ígérte, nem lesz gond a fűtéssel, belebegtette, hogy a magas energiaárak miatt bajba kerülhetnek a szlovákiai hőszolgáltatók, mint például a Slovakia Energy alternatív energiaszolgáltató, mely már ki is vonult a szlovák piacról. 

„A 330 hazai hőszolgáltató egy része nem biztosította magának időben a működéséhez szükséges gázt, így most ezt jóval magasabb áron kénytelen beszerezni. Ha emiatt egyes szolgáltatók csődbe mennek, az állam az ügyfeleiknek képes biztosítani a távfűtést” – idézi az Új Szó a gazdasági minisztert. Ezt pedig úgy oldanák meg, hogy az állami MH Manažment átveszi a rolót lehúzó szolgáltatókat.