Megszépült a fertővidéki HÉV

2021.10.22. 20:31

A megújított Fertővidéki HÉV-re fontos szerep jut az ingázó és a helyi forgalom kiszolgálásban, ám egyre nagyobb a jelentősége a Fertő-térség turizmusának fellendítésében is. Jövőre akár óránként 100 kilométeres sebességgel is haladhat a Fertővidéki Helyiérdekű Vasút (FHÉV) a jelenlegi 60 kilométeres helyett, de még meg kell szerezni a szükséges tanúsítványokat. A GYSEV ezt követően, illetve a térségben zajló más fejlesztések lezárultával igazíthatja hozzá a HÉV új menetrendjét a térségben közlekedő többi járathoz, jelezte az FHÉV-et üzemeltető GYSEV Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

Kövesdi Szilárd utalt arra, hogy tavaly határidőre, augusztus 31-re újult meg több mint tíz kilométeres szakaszon az FHÉV. A munka a többi között pályarekonstrukciót, vasúti átjárók korszerűsítését, biztosítóberendezések és fénysorompók telepítését és a Fertőszéplak-Fertőd megálló modernizálását foglalta magában, ma már van P+R-parkoló, kerékpártároló, vizuális utastájékoztató is. A korszerűsítés fontos eleme, hogy a magyarországi szakasz egyenszilárdságú lett az ausztriaival, vagyis azonos lett a tengelyterhelésük, ugyanolyan sebességgel lehet rajtuk haladni, egyformán újították fel az utasforgalmi létesítményeiket, de még a dizájn is ugyanaz.

A több mint 15 millió eurós projektből 8,2 milliónyit a GYSEV valósított meg, a többit ausztriai partnere.

A hazai fejlesztés költségeiből a magyar kormány 4,68 millió eurót állt, 3,42 millió euró támogatás pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származott.   • Hírek
  • Árfolyam