Egy hónap múlva elzárhatják az oroszok a gázcsapot Moldovában

2021.10.23. 20:17

Hatalmas tartozást halmozott fel Chișinău a Gazprommal szemben, Moldova ráadásul még mindig nem tudott hosszú távú megállapodásra jutni a földgázszállításról az orosz állami vállalattal, így az bejelentette: 

Decembertől elzárja a gázcsapot, ha Chișinău nem rendezi a számlát. 

A több európai országhoz hasonlóan földgázhiánnyal és az energiahordozó megemelkedett árával küzdő Moldova jelenleg 709 millió dollárral (222 milliárd forinttal) lóg a Gazpromnak.

Moszkva Valgyimir Putyin orosz elnök korábbi kijelentését visszhangozva azt állítja: a kialakult helyzetért a felelősség Chișinăut terheli, és az egésznek semmi köze a politikához. Ezzel szemben több európai politikus azzal vádolja Oroszországot, hogy geopolitikai nyomásgyakorlásra használja piaci pozícióját.

A bírálatok élén Ukrajna áll, amely már az Északi Áramlat 2 kapcsán is azt hangoztatta, hogy Moszkva a földgázzal fogja zsarolni Európát. Moldova miniszterelnöke pedig a minap tudatta: a gázellátási válság miatt szükségállapotot hirdet ki az országban.

Beszélt arról is, hogy az orosz fél a gáztárgyalások során „pénzügyi és nem pénzügyi feltételeket támasztott, beleértve a történelmi adósság kiegyenlítését”, hozzátéve, hogy a Gazprom árajánlata magasabb volt, mint a nemzetközi piaci ár. Ezt az orosz állami vállalat elhessegette, jelezvén, hogy attól még, hogy Moldovának nem tetszik a díjszabás, az árazás módja világos és átlátható.

Érdekes módon hosszútávú szerződést emlegetnek a felek, amiről nem tudni, hogy mit rejthet magában. Ukrajna tyúkszemére lépve Magyarország 15 éves szerződést írt alá a gázóriással, de a tartalma nem ismert, mivel a hivatalos álláspont szerint az üzleti titoknak minősül. Így nem tudni, milyen áron vesz Magyarország orosz gázt, és vannak-e „nem pénzügyi” vonzatai a megállapodásnak. 

A Kreml közeli RT megjegyzi, hogy a Gazprom mindennek ellenére jófej volt Moldovával, október végéig további 5 millió köbméter földgázt szállít a kelet-európai országnak, hogy enyhítsen az  ott tomboló energiaválságon. 

A Foreign Policy amerikai külpolitikai szaklap nemrég arról írt, hogy Oroszország még jó ideig , legalább két évtizedig meghatározó szereplője lesz az európai energiapiacnak, és ezzel Moszkva is tisztában van. 

(RT/Interfax)