Matolcsy György: térségünk vonzó a világgazdaság vezető szereplőinek

2021.10.25. 16:36

A gazdasági dinamika Közép-Kelet-Európában, a térségünkben erősebb, mint az Európai Unió nálunk fejlettebb országaiban, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint. Matolcsy György úgy véli: ennek a belső forrása a motivált és képzett munkaerő, külső forrásai pedig a fejlett technológia, tőke és piaci tudás beáramlása, valamint az EU-források. A növekedést egyaránt támogatja a magas foglalkoztatás, a dinamikus beruházási ráta, az újraiparosítás, a termelékenység növekedése és a magas belföldi hozzáadott értékre épülő új szolgáltatószektor, írta a jegybank elnöke a Magyar Nemzetben megjelent írásában.

Az MNB csúcsvezetője úgy látja: a térség felzárkózásának motorja a feldolgozóipar.

Szerinte ennek a szegmensnek az a titka, hogy aránytalanul nagy a beruházási és kutatási-fejlesztési igénye, ezek mögött pedig az oktatási és tudástőke felhalmozása áll: „Aki a feldolgozóiparban sikeres, az a tőke- és tudásfelhalmozásban is sikeres, és megfordítva.” Hozzáfűzte: az EU fejlett országaival szemben térségünkben az új, modern, jobb, hatékonyabb, kreatív és leleményes megoldások felé nagyobb a nyitottság. Megjegyezte: az új monopóliumok is újak, nem régiek, a korábbi állampárti érdekhálók eltűntek, az újak még alakulnak.

Matolcsy hangsúlyozta: a térség országainak fele önálló pénzpolitikára építhet, ami döntő forrása a gazdaságpolitikai önállóságnak.

Úgy gondolja: az önálló pénzügypolitika a jövő megnyerését tekintve felértékelődik, mert a tőkeintenzív pályához szükséges új tőkefelhalmozást az önálló jegybankok jobban képesek célzott eszközökkel támogatni, mint az euróövezet.

A jegybank elnöke szerint térségünk vonzó a világgazdaság vezető szereplői számára.

Az EU-tagság adta piaci hozzáférés mellett, csaknem százmilliós lakosságával már elég nagy a globális befektetők nagyobb projektjei számára. Úgy látja: „A hely és méret mellett a nyitottság és az új befogadása is előny. A térség politikai stabilitása, az egyensúlyi felzárkózási modell, valamint az erős dinamika együtt kívánatos üzleti partnerré, sőt stratégiai szövetségessé teszik térségünket a világgazdaság erős szereplői számára.”