Sokan ajánlanak lakásért életjáradékot időseknek, de Magyarországon erre senkinek sincs engedélye

2021.10.26. 14:04

Számos olyan reklámmal találkozhatunk ma is az interneten, amelyek idős embereknek ajánlanak életjáradékot a lakásukért cserébe. A Magyar Nemzeti Bank ezzel szemben jelezte, hogy ez a tevékenység 2014 óta engedélyköteles, „engedélye pedig most egyetlen szereplőnek sincs, és ilyen eljárás sincs folyamatban” – írja Az Én Pénzem.

Sok ügyvédi irodát is találhatunk, amely hasonló szolgáltatásokat nyújt. Közülük az egyik a lap megkeresésére elmondta, hogy azt nem tiltja jogszabály, hogy magánszemélyek kössenek életjáradéki szerződést, a garancia ebben az esetben pedig az ügyvéd jelenlétében kötött megállapodás.

Az egyik hirdető társaság is arra hivatkozott, hogy ha egy magánszemély egy másik magánszeméllyel köt szerződést egy konkrét ingatlanra, az nem minősülhet üzletszerű járulékszolgáltatónak. Mint hangsúlyozták, ők is ilyen ügyletek elősegítésére szakosodott.

A jegybank szóvivője elmondta, hogy az MNB a folyamatban lévő vizsgálatokról „jellegükből fakadóan” nem adhat tájékoztatást, vagyis csak akkor tudhatjuk meg, kik járnak el törvényellenesen, ha megszületik az elmarasztaló jegybanki határozat.

Azt a jegybankhoz közel álló körök is elismerték, hogy a magánszemélyek közötti ügyletek lehetségesek. Óvták azonban az időseket például a lakásnepperektől. Minden esetben érdemes alaposan tájékozódni, a felajánlott szerződést pedig mindenképpen profi saját ügyvéddel megnézetni – hívták fel a figyelmet. Ehhez segítség kérhető akár az MNB tanácsadó irodahálózatától is.