Még tovább drágulnak az üzemanyagok

2021.10.27. 15:31

Tovább emelkednek péntektől a hazai üzemanyagárak. A benzin és a gázolaj átlagára bruttó öt-öt forinttal lesz magasabb literenként. Október végén tehát a 95-ös benzin átlagára 506 forint, míg a gázolajé 517 forint lesz literenként – írja a Holtankoljak.

A 95-ös benzin átlagára ma lépte át az ötszáz forintos lélektani határt, míg a gázolajjal ez már korábban megtörtént.

A benzin ára egy hónap alatt 33 forinttal nőtt, az egy évvel ezelőttihez képest 139 forinttal, míg a gázolaj ára a múlt hónaphoz képest 32 forinttal, a tavalyihoz képest 367 forintról 145 forinttal emelkedett.

Az Indexnek korábban nyilatkozó elemző szerint Magyarországnak tartósan magasabb energia- és üzemanyagárakra kell berendezkednie.

Mint azt megírtuk, a Mol bejelentette, hogy a folyamatos ellátás biztosítása érdekében átmeneti korlátozást vezetett be az AdBlue nevű adalék forgalmazására. A tájékoztató szerint limitálták az egy tankolás alkalmával vásárolható mennyiséget: kútoszlopról egyszerre legfeljebb ötven liter tankolható, a kannás változatból pedig maximum egy darab vehető.

Az adalék nélkülözhetetlen a modern dízelmotorok működéséhez, ám szinte egész Európában hiánycikk, beszerzési ára pedig egy hét alatt a duplájára emelkedett.

A drágulás amiatt történt, hogy az előállításához használt földgáz világpiaci ára is az egekbe szökött, emiatt a gyártók, például a szomszédos Szlovákiában működő Duslo vegyi üzem korlátozták a termelést, vagy leálltak, és nem is vesznek fel új megrendelést.  • Hírek
  • Bankszámla