A hiány miatt már csak fényképeket raknak ki a zöldségekből Angliában

2021.10.27. 21:40

Angliában számos szupermarketben fényképeket használnak arra, hogy kitöltsék a gyümölcsös és zöldséges polcokon a hiányokat. Ennek oka egyrészt az ellátási problémákból, valamint abból fakad, hogy mostanában bizonyos termékekből kevesebb fajtát szoktak rendelni – írja a Guardian.

Az országban komoly munkaerőhiány van mind a teherszállításban, mind a feldolgozóüzemekben és a gazdaságokban.

Ez a jelenség mára már általánossá vált. Az ok nem csak az áruhiány, hanem az is, hogy ezek az üzletek egyszerűen túl nagyok

– mondta el Bryan Roberts, a Shopfloor Insights kiskereskedelmi elemzője.

A hagyományos szupermarketek, mint például a Tesco, több mint 40 ezer különféle terméket tartanak raktáron. Ezt a számot azonban elkezdték csökkenteni, hogy alacsonyabb árakkal versenyképesek legyenek az olyan láncokkal, mint az Aldi vagy a Lidl, amelyek kevesebb mint háromezer különféle terméket árulnak.

A folyamatot a Brexit és a világjárvány is felgyorsította, ugyanis az üzletláncok és gyártók csökkentették a termékkosarakat, hogy biztosítani tudják a folyamatos ellátást.

Ahogy megírtuk, egyes becslések szerint a szigetországból százezer kamionsofőr hiányzik, így nehézkessé vált az áruk eljuttatása az üzletekbe. A bajokat csak tetézi, hogy 14 ezer uniós állambéli fuvarozó a Brexit miatt eltűnt a piacról.

Korábban a sofőrhiány miatt hatalmas üzemanyaghiány lépett fel az országban, aminek következtében London a hadsereg sofőrjeit is kénytelen volt készenlétbe helyezni.

Ennek nyomán Boris Johnson brit miniszterelnök azt nyilatkozta: az, hogy nincs elég kamionsofőr, részben a közép- és kelet-európai munkavállalók hibája, ugyanis ők hajlandók voltak rossz munkakörülmények között és alacsony bérezésért is dolgozni.