Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Tállai: Csak szűkebb kör előtt marad nyitva a hitelmoratórium

2021.10.27. 11:47

Vasárnapig jelentkezhetnek a bankjuknál azok, akik továbbra is élnének a hitelmoratórium lehetőségével. A személyes ügyintézésre azonban péntekig nyílik mód, a hét utolsó napjáig az online megoldások kínálkoznak az érintetteknek, írta a Magyar Nemzet a parlamenti államtitkár nyilatkozatára hivatkozva. Tállai András szerint a moratórium hatalmas segítség azoknak, akik jelenleg anyagi nehézséggel küzdenek.

Megerősítette: a moratórium csak szűkebb kör előtt marad nyitva.

A kormány szeptemberi döntése nyomán novembertől jövő év jú­nius 30-ig kizárólag a rászorulók vehetik továbbra is igénybe ezt a lehetőséget. Rászorulónak számítanak a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak, a munkanélküli vagy az álláskereső banki ügyfelek, illetve azok a magánszemélyek, akiknek tartósan csökkent a jövedelmük.

A vállalkozások közül pedig azok kérhetik a hosszabbítást, amiknek az árbevétele minimum 25 százalékkal esett az előző 18 hónaphoz képest; a moratóriumban maradás ezúttal már nem automatikus, az érintetteknek nyilatkozatot kell benyújtaniuk bankjukhoz.

Az államtitkár szerint Európában sehol sem volt érvényben hasonlóan hosszú ideig ilyen nagy horderejű intézkedés a banki ügyfelek védelmében.