Nincs egyetértés az önkormányzatok között az oltás előírásában

DROTI20211027007
2021.10.29. 11:55
Megosztja az önkormányzatokat összefogó szervezetek vezetőit a kormány legújabb bejelentése, miszerint mostantól ők dönthetnek arról, hogy előírják-e a vakcinát az önkormányzati cégek és intézmények munkavállalói számára.

A friss járványadatok alapján kétségtelenül magasabb sebességfokozatba kapcsolt a koronavírus negyedik hulláma, az előrejelzések alapján ismét ugrásszerűen nőni fog a fertőzöttek és a koronavírus miatt kórházba kerülők száma.

Így a kormány szakértőkkel konzultálva újabb járványellenes intézkedéseket vezet be – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Köztük, hogy

  • a közösségi közlekedési eszközökön november elsejétől kötelező lesz a maszkviselés;
  • az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat rendelnek el, a szociális intézményekben erről az intézményvezetők döntenek;
  • valamint a munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és az önkormányzatok is lehetőséget kapnak arra, hogy előírják a védőoltást alkalmazottaik számára.

De mit gondolnak a saját hatáskörben előírható védőoltásról a települési önkormányzatokat összefogó szervezetek vezetői? – A mellékelt ábra szerint igencsak megoszlanak a vélemények.

Elő fogják írni az oltást

Én személy szerint helyeslem, ahogy szerintem az önkormányzati szektor is, hogy maradjon otthon a dolgozó, aki annak ellenére, hogy rendelkezésre áll a védettségi oltás, nem veszi föl a vakcinát. Hiszen ő vélhetően jobban ki van téve a koronavírus-fertőzésnek, ahogy potenciálisan másokat is veszélyeztethet

– mondta el az Indexnek Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, aki egyben Tab polgármestere.

A TÖOSZ elnöke azzal is egyetért, hogy a kormány – mint önálló jogi személyekre – az önkormányzatokra bízta a döntést, hogy előírják-e a koronavírus elleni kötelező védőoltást a saját fenntartású települési intézményekben, valamint az önkormányzati cégekben dolgozók számára.

Ugyan az önkormányzatok által kötelezővé tehető oltakozásról szóló kormányrendelet csak péntek reggel jelent meg, a Somogy megyei kisváros polgármestere már most tudja, ők helyben, ha rajta múlik, a képviselő-testülettel előírják az önkormányzati dolgozók kötelező oltását.

Önkormányzatok kényszerhelyzetben?

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke, Gödöllő polgármestere már jóval kritikusabban áll hozzá az önkormányzatok által kiszabható kötelező védőoltás kérdéséhez. Többek között azért, mert a kormány ismét az érintettek megkérdezése nélkül hozott róluk döntést.

Hiába léteznek olyan fórumok, mint például a Pintér Sándor belügyminiszter vezette Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa, ahol lett volna, lenne lehetőség arra, hogy a kormány megbeszélje az önkormányzatokkal, milyen formában kér tőlük segítséget, ez most sem történt meg. Holott az oltás kötelezővé tételének lehetőségét illett volna velünk előre megbeszélni

– árulta el Gémesi György, aki hozzáteszi, kritikai észrevétele természetesen nem írja felül az elhivatottságot, az önkormányzatok továbbra is készséggel állnak a kormány rendelkezésére a koronavírus elleni küzdelemben. Továbbra is minden lehetséges eszközükkel támogatják, teljesítik a kormány védekezési intézkedéseit, kéréseit.

Ám kétségtelen, hogy a kormány ezúttal is lényegesen megkönnyítette volna a települési önkormányzatok dolgát, ha előzetesen több információval rendelkeznek akár a részletes hazai járványadatokról, akár arról, hogy saját hatáskörben dönthetnek az oltás kötelezővé tételéről.

Csütörtök délelőtt mi, polgármesterek is csak a Kormányinfón elhangzottak alapján, a sajtóból értesültünk arról, hogy kötelezővé tehetjük a nálunk dolgozóknál a védőoltást, amivel a kormány áthárítja a felelősséget a települési önkormányzatok vezetőire, miután a rengeteg kormányzati reklám, plakát és tájékoztatás ellenére is megtorpant mára az átoltottság szintje

– sorolja további kifogásait a MÖSZ elnöke, hogy a kormány mostani lépését miért tartja még szerencsétlennek, ami szerinte nagy eséllyel meglehetősen átgondolatlanul, kapkodva született.

Gémesi György úgy látja, ha már így alakult, a kötelezővé tehető védőoltás ügyében közös álláspontot kellene képviselniük az önkormányzatoknak, hogy a további munkavégzés feltételeként előírják-e a vakcinát a dolgozóiknak, vagy sem.

Még nem késő, azonnali egyeztetésre lenne szükség az ügyben, akár online össze kell hívni az önkormányzati érdekszövetségeket, hogy az oltási programért felelős kormánybiztos pontos adatok és számok alapján tájékoztasson bennünket, települési vezetőket, hogy mi alapján kezdjünk hozzá az oltási programhoz, és mi alapján tegyük kötelezővé a vakcinát a munkavállalóinknak

– vélekedik a polgármester, aki most úgy érzi, neki is olyan kérdésben kell döntést hoznia, ami az operatív törzs, valamint a kormány hatásköre lenne eredendően.

(Borítókép: Rosta Tibor / MTI)