Hatásos a Richter új depressziógyógyszere

2021.10.29. 21:28

Kedvező hírek érkeztek a Richter gyógyszeréről: újabb vizsgálati fázisban is igazolódott, hogy a Cariprazine hatásos kiegészítő kezelésként a major depresszióban szenvedő betegeknél – közölte a Richter Gedeon Nyrt. a tőzsde honlapján.

A Cariprazine-t az Egyesült Államokban Vraylar néven forgalmazzák. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) az I-es típusú bipoláris zavar depressziós, illetve akut mániás és kevert epizódok kezelésére, valamint felnőtt betegek esetében skizofrénia kezelésére engedélyezte. A mostani vizsgálatok azonban azt látszanak igazolni, hogy a szer az unipoláris depresszióban szenvedőknél is hatásos.

A Cariprazine-t a Richter Gedeon Nyrt. és az AbbVie közösen fejlesztette. Utóbbi cég felelős az értékesítésért az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Tajvanban és egyes latin-amerikai országokban.

Mint azt megírtuk, az FDI még idén dönthet arról, hogy a Vraylart a major depresszióban is engedélyezi-e: ha igen, 2023-tól élénkülhet az értékesítés. A major depresszió szegmens gyógyszereire 2019-ben 3,4 milliárd forintot költöttek. A GlobalData prognózisa szerint az amerikai, francia, német, olasz, spanyol, brit, japán és kínai piacokon 2029-ben 55 millió új beteget diagnosztizálnak majd, közülük 27 millió lehet amerikai. Így ezeken a piacokon csaknem nyolcmilliárd dolláros bevétel generálható majd az előrejelzés alapján.

A gyógyszer 2018-as amerikai bevezetését követően a Richter részvényeinek árfolyama jelentős emelkedést ért el.