Joe Biden: az együttműködés új korszakába lép az Egyesült Államok és az Európai Unió

2021.10.31. 21:50

A transzatlanti együttműködés új korszakába lép az Egyesült Államok és az Európai Unió, miután sikerült megállapodásra jutni arról, hogy véget vetnek az acél- és alumíniumkereskedelemmel kapcsolatos vitáknak – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök Rómában a G20-csúcstalálkozó utolsó napján Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélése után.

A két vezető közölte, hogy véget vetnek az acél- és alumíniumkereskedelemmel kapcsolatos, még Donald Trump elnöksége alatt kialakult viszálynak, és ígéretet tettek arra, hogy átfogó megállapodást fognak kötni a szektort érintő kérdésekben. Mindez egy megújult partnerséget jelez előre gazdasági és környezetvédelmi ügyekben – emelték ki.

A megegyezésről először szombaton tett bejelentést Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője és Gina Raimondo kereskedelmi miniszter. Ők annyit közöltek, hogy a pótvámokat előíró cikkelyt nem fogják teljes egészében megsemmisíteni, hanem előírják, hogy bizonyos mennyiségig vámmentesen lehet majd európai acélt és alumíniumot szállítani az Egyesült Államokba. Cserébe azért, hogy az Európai Unió is eltörli az amerikai pótvámokra válaszul több száz termékre bevezetett védővámait, az Egyesült Államok vállalja, hogy az országba Európán keresztül kizárólag európai gyártású acélt fog importálni.

Donald Trump volt amerikai elnök 2018 márciusában rendelte el, hogy az acéltermékek behozatalára 25 százalékos, az alumíniuméra pedig 10 százalékos pótvámot vessenek ki. Az amerikai gazdaság érdekeivel és az amerikai nemzetbiztonság elsőbbségével indokolta döntését.  • Hírek
  • Hírek