Bankszövetség: az ügyfelek csekély száma maradt a hitelmoratóriumban

2021.11.01. 07:40

Mindössze a hitellel rendelkező ügyfelek 6,5 százaléka vesz részt november 1-jétől a hitelmoratóriumban. Ez derült ki a Magyar Bankszövetség Világgazdasághoz eljuttatott adataiból. A moratóriumban maradást október 31-ig nyugdíjasok, gyermeket várók, nevelők, közfoglalkoztatottak, illetve azok igényelhették, akiknek a jövedelme csökkent a járvány alatt.

A bankszövetség szerint az ügyfelek által tett nyilatkozatok – ami feltétele volt a hosszabbításnak – 70-80 százaléka online érkezett a pénzintézetekhez. 

Szakértői becslések szerint a moratóriumban levő ügyfelek tizedének lehetnek fizetési nehézségei.

A pénzintézetek érdekképviselete megerősítette: a maradóknak a tartozása kamatozik, ezért mindenkit arra biztatnak, hogy amikor teheti, térjen vissza a szerződésében vállalt korábbi törlesztőrészlet fizetésére. 

A bankszövetség bízik abban, hogy a gazdasági helyreállítás és az uniós átlagot meghaladó növekedés alapján jövő június végéig a moratóriumot választók közül többen kezdhetik el visszafizetni kölcsönüket.

Az érintett ügyfelek újragondolhatják a törlesztéseik ütemezését: a pénzintézetek most eltekintenek az előtörlesztési, illetve szerződésmódosítási banki tételek felszámításától a moratórium alatt felhalmozódott kamat- és díjtartozás megfizetésekor.