Uniós oltalmat kapott a fertődi sárgarépa

2021.11.03. 15:44

Az Európai Bizottság november 3-i döntésével a Fertőd vidéki sárgarépa elnevezés uniós oltalomban részesült – közölte az Agrárminisztérium.

A tárca azt írta: az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként ezzel 78-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma:

összesen 28 élelmiszer, 38 bor és 12 pálinka elnevezése védett az EU területén. 

A közlemény szerint a Fertőd vidéki sárgarépa termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez köthető. A tófenékből származó üledéket és durva homokot is tartalmazó, könnyen művelhető, mégis jó vízháztartású talaj kedvez a gyökérzöldségek termesztésének.

A Fertőd vidéki sárgarépa gyökérteste élénkvörös színű, hosszú, sima, elágazás- és repedésmentes, jellegzetesen édeskés ízű.

A karotin képződésre kedvezően hat a mérsékelt meleg, és élénkvörös színt eredményez. A napsütéses órák magas száma a cukor beépülését segíti, ezért lesz a répa édeskés ízű. A bakhátas művelési mód pedig hozzájárul a sima, elágazásmentes gyökérzet kialakulásához.  A kiváló érzékszervi jellemzőkkel rendelkező Fertőd vidéki sárgarépa – a korábban már szintén uniós oltalmat nyert zamatos Hegykői petrezselyemgyökérrel együtt – fontos összetevője a magyar konyha ikonikus húslevesének – áll a közleményben.

A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, segíti a fogyasztói kommunikációt és a promóciót, ismertebbé téve a terméket. A földrajzi helyhez köthető termelési kultúra és hagyományos tudás innovatív fejlesztéssel, boldogulást biztosít a termelők számára. A Fertőd vidéki sárgarépa 2011-ben elnyerte a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát – írták.

A földrajzi árujelzős magyar agrártermékekről a www.gi.gov.hu címen érhetőek el részletesebb információk.

(Via MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel