Schanda Tamás: A kormány tovább erősíti a fogyasztó jogokat

2021.11.04. 22:11

Jövő májustól tovább erősíti a kormány a fogyasztói jogokat, ekkor ugyanis az árleszállítások körüli trükkök megakadályozásának érdekében új szabályok lépnek életbe – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai államtitkára.

Az árcsökkenést csak úgy lehet majd bejelenteni a jövőre esedékes változások értelmében, ha korábbi árként olyat szerepeltetnek, amely az akciózást megelőző harminc napban a legalacsonyabb volt – számolt be az MTI.

Schanda Tamás hangsúlyozta: a rendelkezés véget vet annak a trükközésnek, hogy egy terméket néhány napra drasztikusan feláraznak, majd ebből kínálnak látszólag nagy engedményt. 

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány több szigorítást is bevezetett a fogyasztóvédelem terén 2010 óta. Példaként a jótállással kapcsolatos idei új szabályok hatályba lépését említette.

Korábban általánosan egy év volt a jótállási időszak, most már a drágább termékekre hosszabb garancia van, 100 ezer forint felett két év, 250 ezer forint felett pedig három év – emlékeztetett Schanda Tamás.