Az szja-visszatérítéssel kapcsolatos csalásokra figyelmeztet a NAV

2021.11.04. 18:14

Sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér adatokat adó-visszatérítés céljából a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – olvasható a hivatal honlapján. Mint írják, újra felbukkantak olyan e-mailek, amelyekben adathalászok a NAV nevében próbálják meg kicsalni a címzettek bizalmas adatait.

A hivatal ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy senki semmilyen választ ne küldjön ezekre a levelekre, és leszögezik: a szja-visszatérítéshez szükséges adatokat (bankszámlaszám vagy postai cím) kizárólag a VISSZADO nevű nyilatkozatban várják, amelyhez a NAV honlapjának Szja-visszatérítés felületét kell használni.

Az online kitöltés KAÜ-azonosításhoz (Ügyfélkapu, e-személyi vagy részleges kódú telefonos azonosítás) kötött, az Általános Nyomtatványkitöltővel készített vagy a papíralapú változatban sem kell semmilyen bizalmas kódot megadni – közölték.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára korábban arról beszélt, hogy minden szülő, aki családi pótlékra jogosult, számolhat az adó-visszatérítéssel, így az is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul.

Az érintettek többségének semmit nem kell tennie, 2022. február 15-ig automatikusan kézhez is kapja a neki járó összeget.