Varga Mihály 1,2 milliárdos egészségipari fejlesztést jelentett be Hatvanban

2021.11.05. 20:58

A kormány Egészségipari Támogatási Programjának (ETP) részeként 1,2 milliárd forint összértékű egészségipari fejlesztés valósult meg Hatvanban – jelentette be a beruházások pénteki átadóünnepségén Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály a gyógyszereket, étrend-kiegészítőket és kozmetikumokat gyártó cég, valamint egy csomagolóipari termékeket előállító cég csarnokavatóján azt mondta, a két projekthez a kormány közel egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá.

Jó befektetés ez, amelynek köszönhetően az érintett vállalkozások fejlődése a várost és az országot is gazdagítja

– vélekedett. A kormánynak a cégekhez hasonlóan ugyancsak alkalmazkodnia kellett a megváltozott körülményekhez, az alapelveket ugyan nem kellett felülírnia, de az új kihívásokra fontos volt gyors és megfelelő válaszokat adnia – emlékeztetett Varga Mihály. Mint mondta, fel kellett ismernie, hogy miután világszerte mindenki „satufékezett”, az egészségipari termékek, alapanyagok beszerzése nehézségekbe ütközik.

Több más intézkedés mellett ezért hozta létre az Egészségipari Támogatási Programot, amelynek mérlege eddig 87 milliárd forintból, 66 milliárd állami támogatással 83 megvalósult, illetve folyamatban lévő beruházás, amely hatezer munkahelyet védett meg a pénzügyminiszter állítása szerint.

Példaként említette, hogy ennek eredményeként ma már két helyen gyártanak lélegeztetőgépet az országban, és orvosi maszkból a hazain túl exportigényeket is képesek vagyunk kielégíteni. Szerinte Magyarország Európának abba a kilenc országába tartozik, amelyek újra képesek hozni a 2019. év végi teljesítményüket, betudhatóan annak is, hogy „egészséges szerkezetű, több lábon álló gazdaságot építve” sikerült ellensúlyozni az autóipar és a turizmus gyengébb mutatóit. Varga Mihály ezért úgy vélte, „nem illuzórikus” várakozás, hogy idén hétszázalékos növekedést érjen el a gazdaság.