Áramszünetek fenyegetnek Nyugat-Európában

2021.11.06. 10:23

Áramszünetek fenyegetnek Nyugat-Európában – írja a Magyar Nemzet a Goldman Sachs amerikai befektetési bank és pénzügyi szolgáltatóra hivatkozva. A cikk szerint elképzelhető, hogy Nyugat-Európában korlátozni fogják a gázfogyasztást, vagy újabb áremelések lesznek a télen.

A Goldman Sachs még szeptemberben figyelmeztetett, hogy a magas energiaárak és az Európában szűkös gáztárolási lehetőségek miatt egy átlagosnál hidegebb tél áramszüneteket okozhat. Ebben az esetben ugyanis a földrésznek Ázsiával kell versenyeznie a cseppfolyósított gázért, ami további árfelhajtó hatással járhat.

Miközben Európa-szerte nem ritka, hogy a lakosságra terhelik a szolgáltatók az egekbe szökött nagykereskedelmi árakat, addig Magyarországon a villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik – írja a lap.

Október közepén mintegy 5310 millió köbméter gáz volt a magyar tárolókban. Ez meghaladja a kapacitás 84 százalékát, és megfelel az elmúlt tíz év átlagának. Biztosított a folyamatos vezetékes ellátás is az október 1-jén életbe lépett, 15 évre szóló, Gazprommal kötött földgázszállítási szerződés alapján, amelybe a korábbinál alacsonyabb árszabás került.

Mint megírtuk, Ausztriában a szövetségi védelmi minisztérium a jelentésében „nagyon magasnak” minősítette az áramkimaradás kockázatát Ausztriában. Különösen vészjósló az osztrák mentőszolgálat jelzése, amely szerint áramhiány esetén csak 48 órán át tudnának érdemben működni jelen állás szerint.

Az Európát sújtó energiaválság miatt Németország is szűkös földgázkészlettel vág neki az idei télnek. A gázellátásról az orosz Gazprom mindössze annyit közölt, hogy az európai fogyasztók orosz gázszállítási igényét ezután is maradéktalanul teljesíti.