Ismét leállt a gázszállítás Lengyelországon keresztül

000 1F4661
2021.11.06. 11:30

Ismét leállt a gázszállítás Németország felé a Jamal−Európa gázvezetéken keresztül szombaton – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. Most is, mint a legutóbbi leállásnál, visszafelé indult el a gáz a vezetékben.

Oroszország egyszer már leállította a gázszállítást Lengyelországon keresztül október 30-án. A Gazprom vállalat akkor csak annyit reagált: az európai fogyasztók igényeit maradéktalanul teljesíteni fogják. A gázszállítás mintegy öt nappal később ismét megindult a Jamal gázvezetéken keresztül.

A gázvezeték négy ország területén halad át: Oroszország, Belarusz, Lengyelország és Németország. Tervezési kapacitása 32,9 milliárd köbméter gáz évente.

Korábban az Index is megírta, hogy Németországban a katasztrófavédelem megkezdte a lakosság felkészítését, hogy mit tegyenek akkor, ha egyáltalán nincs fűtés egy városi lakásban. Erről oktatóvideót is készítettek. Az Európát sújtó energiaválság miatt Németország szűkös földgázkészlettel vág neki az idei télnek.

Nem csak Németországot fenyegeti az energiaválság, Európában ugyanis nincs elegendő erőművi szén és földgáz, ami azt jelenti, hogy ha csökken a szél erőssége is, akkor könnyen megvalósulhat a legrosszabb forgatókönyv, vagyis hosszabb áramszünetek jöhetnek, ennek eredményeként pedig sorra zárhatnak be, állhatnak le vállalkozások és gyárak.

(Borítókép: Tobias Schwarz / AFP)