Nem ússzuk meg fillérekből a karácsonyi menüt

2021.11.07. 14:54

Az aszályos időjárás miatt az érzékenyebb halfajokból kevesebb van, de a pontyállomány bőséges, és a karácsonyi ünnepekre minden fogyasztót ki tudnak szolgálni. Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója a Somogy megyei hírlapnak elmondta: 

a megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt drágulni fog a hal idén karácsonyra.

Németh István szerint idén karácsonykor ezer forint alatt nem lesz a ponty kilója, ami az ünnepek „örök slágerének” számít, azonban egyre többen esznek harcsát is. A szakember elmondta, hogy mindenkinek a magyar halakat ajánlja, a tengeri halakat nem, mert azok erősen szennyezettek lehetnek nehézfémekkel és mikroműanyagokkal. A vezérigazgató hozzátette, hogy a tervek szerint a lehalászások a keményebb fagyokig zajlanak, aztán a telelő tavakból szolgálják ki vásárlóikat.

Karácsonyra mintegy 80-90 tonna ponttyal jelenünk meg a piacon, több városban akciót is szervezünk, közvetlenül magunk adjuk el a fogyasztóknak a halszállító eszközökről a friss halat, kihagyva a kereskedőt, s így olcsóbban juthat a vevő az ünnepi asztal főszereplőihez

– mondta Németh István, aki azt is elárulta, hogy az éves megvásárolt halmennyiség 40 százalékát karácsonykor vásárolják meg.

A diós bejgli is jelentős összegekbe kerülhet, mire az ünnepi asztalra kerül. Az Agrárinform cikke szerint a tisztított dióért kilogrammonként akár 4200–5000 forintot is kérhetnek a fogyasztói piacokon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján hazánkban összesen közel 6000 hektáron van dióültetvény, melynek jelentős része Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Az éves szinten betakarított termés csökkenő tendenciát mutat, a termelői ár pedig emelkedőt.