A koronavírus sem változtat a magyarok utazási tervein

2021.11.07. 12:10

A koronavírus-járvány szezonalitása és a jellemzően kevesebb nyári fertőzött ellenére is sokan mondták le a nagyrészt külföldi helyszínre szervezett nyaralásaikat a magyar turisták közül, ez a tendencia tavaly és idén is hasonló volt.

Noha 2022 nyara még messze van, a járvány újbóli hazai felfutása, valamint az oltás stagnálása miatt egyelőre semmi garancia nincs rá, hogy az életünket korlátozások nélkül élhetjük majd. A magyarok valamivel több mint fele azonban optimistán tekint a jövőbe, és utazási tervein sem változtat – derül ki a Pulzus kutatásából, melyet a Napi.hu-nak készített.

A turisztikai szektorból érkező híreket kettősség jellemzi, melynek részét képezik a hurráoptimizmustól egészen a lehangoló beszámolókig és az utazási irodák csődjéig szóló információk. A tisztánlátást nehezíti, hogy az idei eredményeket néha a tavalyi vagy pedig a 2019-es nyárhoz hasonlítják.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) például minden idők legsikeresebb belföldi turisztikai szezonjáról beszél, főleg annak köszönhetően, hogy a kereskedelmi és a magánszálláshelyeken 14,9 millió vendégéjszakát töltöttek el a magyarok a nyáron. Ez 25 százalékkal több, mint tavaly, azonban a 2019-es összevetés hiányzik az MTÜ adatközléséből – derül ki a kutatásból.

A Pulzus Kutató reprezentatív felmérése szerint a magyarok 53 százaléka nem változtatott utazási tervein az elmúlt napok egyértelműen romló járványmutatói ellenére sem. A megkérdezettek mindössze 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább belföldi úti célokat keres.

Nyolcszázaléknyian mondták, hogy ha utaznának is külföldre, kevesebb időre tervezik, mint a korábbi években. A válaszadók mintegy 24 százaléka azonban jelezte: egyáltalán nem fog utazni, ami – mint megjegyzik – nem feltétlenül a koronavírus következménye.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán nyáron arról beszélt, hogy a belföldi turizmus stabilan helyreállt a koronavírus-járvány okozta leállásból, a külföldi vendégek pedig lassabban, de jönnek Magyarországra.