Meghosszabbították a Szép-kártyán lévő összegek felhasználhatóságát

2021.11.09. 15:33

Orbán Viktor miniszterelnök aláírta azt a kormányrendeletet, amely szerint a Széchenyi Pihenő Kártya (Szép-kártya) egyik alszámlájáról a másikra 2021. december 31. helyett 2022. szeptember 30-ig szabad az utalás. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet mától lép hatályba.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a júniusban életbe lépő, a gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedések szerint a Széchenyi Pihenő Kártya

  • szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig minősül béren kívüli juttatásnak.

A kormány 2018-ban megtiltotta az egyes alszámlák közötti átutalást, amit a koronavírus okozta gazdasági helyzetre tekintettel idén áprilisban feloldott 2021 végéig. Ez a határidő hosszabbodott meg most.

A most megjelent rendelet alapján így módosult a Szép-kártyákról szóló kormányrendelet vonatkozó passzusa:

2022. szeptember 30-ig az Szja tv. 71. § (1) bekezdése alapján béren kívüli juttatásként az egyes alszámlákra utalt Széchenyi Pihenő Kártya juttatást a szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya elfogadói szerződésétől eltérően az 5. § (1) bekezdése szerinti eredeti alszámlánál meghatározott tevékenységi körébe tartozó szolgáltatás ellenértékének megfizetésére egy másik alszámlán lévő egyenleget is elfogadhatja, valamint a kártyabirtokos az egyes alszámlákon lévő pénzeszközt a 3. § (2) bekezdésétől eltérően az 5. § (1) bekezdése szerinti másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének megfizetésére is – ide nem értve a szolgáltatás közvetítését – felhasználhatja.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára elmondta: a Szép-kártya zsebei közötti átjárhatóság nemcsak a mintegy egymillió foglalkoztatottat támogatja, hanem a turizmust is. Tájékoztatása szerint az elmúlt években a feltöltések 70 százaléka vendéglátás alszámlára, a 10 százaléka szabadidő alszámlára és a 20 százaléka szálláshely alszámlára érkezett.

Hozzátette, hogy a 2020. április 22-től 2021. december 31-ig tartó több mint másfél éves időszakban a kormány megfelezte a Szép-kártya adóterhét, ami tavaly április 21-én még 32,5 százalék volt, és azóta már csak 15 százalék. Az adókönnyítés idén összességében 41 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél.

A Szép-kártyát érintő kedvező változások címzettje nemcsak a turisztikai ágazat, hanem a magyar lakosság, a családok, hiszen a zsebek közti átjárhatóság, a csökkentett adó, a megemelt keretösszeg egyre többek pihenését, rekreációját biztosítja − tette hozzá Tállai András.