Sziijártó Péter olyan segélyhitelt jelentett be, amilyenre még nem volt példa

2021.11.10. 13:08

Magyarország 52 millió dolláros kötött segélyhitel-programot indít Ruandában, ami az eddigi legnagyobb volumenű program, amelyet hazánk eddig valaha is elindított Afrikában – jelentette be Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter erről kedden Kigaliban, Vincent Biruta ruandai külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján beszélt. Kifejtette: a program keretében magyar cégek segítségével fejlesztik Kigali vízgazdálkodási létesítményeit, a munkálatok több mint felét  magyar vállalatok végzik majd. A projekt része a főváros víztisztító telepének felújítása és bővítése, a hazai vállalatok nemcsak a tervezési fázisban vesznek részt, hanem biztosítják a magyar gyártású eszközök telepítésének műszaki felügyeletét is – mondta. 

A magyar technológiák új lehetőségeket nyernek Afrika egyik leggyorsabban fejlődő piacán, s eközben segítenek a helyi életkörülmények javításában – mondta a külügyminiszter. 

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a ruandai kormány segítségkérésének eleget téve, Magyarország 300 ezer adag koronavírus elleni vakcinát adományoz Ruandának (200 ezret az AstraZeneca készítményéből, 100 ezret a Sinopharméból). Hozzátette: a világjárvány világosan megmutatta, hogy a világ országai milyen kölcsönös függőségben vannak egymással a földrajzi távolságoktól függetlenül és emlékeztetett rá, hogy Ruanda az első hullám során segített a magyar állampolgárok hazaszállításában.

Most, amikor mi tudunk segíteni, segítünk. Ilyen a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés normális működése

– mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter emellett arról is beszámolt, hogy  Magyarország konzuli képviseletet nyit Kigaliban. Ezen felül azt is elmondta, hogy arra a 20 ösztöndíjas felsőoktatási képzésre, amelyet Magyarország Ruandának biztosít, már 319 ruandai hallgató jelentkezett, ami jól jelzi a nagyfokú érdeklődést.

A külügyminiszter végezetül arról beszélt, hogy együttműködési megállapodást írnak alá a vakcinagyártással kapcsolatban is.  Magyarországon jövő évben megkezdi működését a Nemzeti Oltóanyaggyár, ugyanakkor Ruanda is célként tűzte ki, hogy képessé váljon vakcinák előállítására – mondta Szijjártó Péter. 

Szijjártó Péter egyébként az első magyar külügyminiszter, aki hivatalos látogatást tett Ruandában. Látogatásáról a Facebookon is posztolt: 

 (via MTI)