16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Étrend-kiegészítőket ellenőrzött az ITM

2021.11.12. 12:40

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálatban összesen negyvenegyféle vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítményt, élőflórás probiotikumokat ellenőriztek − számolt be az MTI.

A tárca élelmiszer és vegyipari laboratóriuma a termékek tényleges összetételét vetette egybe az előírásokkal és a csomagoláson, címkén feltüntetett jelölésekkel, és csak négy esetben akadtak kifogásolható eltérésekre.

Az egyik étrend-kiegészítőben a tájékoztatás szerinti mennyiségnél cinkből kétszer többet, C-vitaminból pedig feleannyit találtak. A laborvizsgálatok 125 paramétert mértek a többségében kapszulaként, tablettaként kínált termékekben.

Az ellenőrzés eredménye alapján négy árucikk adott okot a kifogásolásra. A huszonegy probiotikum közül három nem felelt meg az előírásoknak, nem tartalmazta a megadott koncentrációban a jótékony mikroorganizmusokat. A húsz étrend-kiegészítőből csak egy nem tett eleget a vizsgálati követelményeknek. A címkén szereplő értéknél jóval alacsonyabb volt a C-vitamin tartalma, cinkből viszont a feltüntetetthez képest közel kétszer több volt benne.

A vizsgálat részletes eredménye táblázatos formában a Fogyasztóvédelmi portálon érhető el.  • Hírek
  • Hírek