A fiatalok alig harmada tud ingatlant venni hitel nélkül

2021.11.13. 08:26

A fiataloknak csupán a 37 százaléka képes a lakásvásárlását készpénzből finanszírozni, de ők is feltételezhetően külső tőketámogatás segítségévél, esetükben jellemzően a családi háttér jelenti a bankot, ezzel szemben az idősebb generációk 62,5 százaléka tudja készpénzben, hitel nélkül megoldani lakásvásárlását – tájékoztat róla az MTI az Otthon Centrum adatai alapján.

A Soóki-Tóth Gábor, az ingatlanközvetítő hálózat elemzési vezetője kifejtette a fiatalok életkorukból adódóan kevesebb megtakarítással rendelkeznek; piaci hitelt a fiatalok 35 százaléka vett fel, míg a fennmaradó 28 százalék valamelyik családtámogatási kedvezmény igénybevételével jutott ingatlanhoz.

Az ingatlancég a kutatásában azt is megállapította, hogy a hitelt felvevő fiatalok 58 százaléka tisztán piaci alapú kölcsönt választott 2021-ben, míg a hitelt családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) kombinálók aránya 20,7 százalék volt. Mindezek mellett a fiatalok 9 százaléka még a Babaváró hitelt is felhasználta. Az egyedül Babaváró hitelt igénylők aránya viszont mindössze 1,4 százalék volt az ingatlanközvetítő hálózat idei tapasztalatai szerint.

Az is kiderült a kutatásból, hogy 2021-ben a cégen keresztül lakást vásárló 30 év alatti ügyfelek leggyakrabban használt házat vásároltak, az ő arányuk elérte a 44 százalékot, míg téglalakást 26, panelt 22,5 százalék választott. Érdekesség, hogy a fiatalok az idősebbeknél nagyobb arányban vásároltak házat, illetve panellakást, míg téglaépítésű lakást kevésbé. Mindezek mellett a fiatalok a leggyakrabban, 19,3 százalékban az agglomerációt választották lakóhelyül, Budapesten az arányuk valamivel kisebb, csakúgy, mint vidéken a megyei jogú városokban.  • Tippek
  • Bankszámla