750 milliárd forintos adócsökkentést jelentett be a pénzügyminiszter

DBZOL20211008101
2021.11.13. 15:19
A gazdasági kabinet döntéséről Varga Mihály számolt be közösségi oldalán.

A gazdasági kabinet 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, és 2022-ben tovább mérséklődnek a munkát terhelő adók. A változásokat Varga Mihály tette közzé közösségi oldalán. 

Eszerint jövőre 

  • 2,5 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, így az már csak 15 százalékos lesz.
  • megszűnik a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, és a szakképzés kifutó rendszerében a kifizetőnek nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie sem a szakképzési munkaszerződés, sem a tanulószerződés alapján a tanulóknak kifizetett jövedelem után.
  • 10 százalékra csökken a kisvállalati adó kulcsa, és
  • meghosszabbítják a kis- és középvállalkozások kedvezményét is a helyi iparűzési adóban, így jövőre is maximum 1 százalék adót fognak fizetni.

Néhány jelentős változás, ami szintén jövőre lép életbe

Kedvezőbb lesz az egyéni vállalkozók átalányadózása, az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Jövőre már az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenységnél ötvenszereséig választhatják majd ezt az adózási formát. Az így adózó egyéni vállalkozónak az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetnie, és élhet a családi adókedvezmény lehetőségével is. Ez hetvenezer vállalkozót érinthet.

A 25 év alatti fiatalok SZJA-mentessége a gazdaság-újraindítási akcióterv egyik fontos lépése volt. Ezzel a fiatalok életkezdését segítik, és így éves fizetésük akár félmillió forinttal is magasabb lehet.

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány mentesül a társasági adó fizetése alól azon bevétele után, amelyet céljainak, közfeladatának, közérdekű tevékenységének megvalósítása érdekében szerzett. Az ezen alapítványoknak nyújtott vagyonjuttatással, támogatással nem kell megnövelni az energiaellátók jövedelemadó-alapját, és ezen alapítványok személyes illetékmentességet is élveznek.

Egy másik változás értelmében 300 százalékos lesz a felsőoktatási támogatási megállapodás adóalap-kedvezménye a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartásban lévő egyetem támogatása esetén.

A rezsicsökkentés fenntartása irányába mutat, hogy az energiaellátók jövedelemadójában a korábban keletkezett veszteségek beszámíthatóak lesznek a tárgyévi nyereségbe.

Jövőre felére csökken a virtuális pénzeket terhelő adó, ami a kriptodevizák piacát is kifehérítheti.

(Borítókép: Varga Mihály. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)