Keményen megbünteti a kormány az árakkal trükköző benzinkutakat

DMOHA20180125024
2021.11.14. 11:42

Megérkezett a részletes szabályozás a november 15-től, hétfőtől érvényes 480 forintos üzemanyagár-maximálásról és ezzel összefüggésben a benzinkutak működéséről.

A csütörtöki kormányinfón hangzott el a bejelentés, hogy az elszálló üzemanyagárak miatt a kormány egyelőre három hónapra 480 forinton fixálja a benzin és a gázolaj árát. Ezt követően gyorsan lépett a kormány, rendelet formájában már pénteken megjelent a benzinárak maximálásáról szóló rendelet az intézkedéshez kapcsolódó legfontosabb szabályokkal.

Szombaton késő este látott napvilágot a témában egy újabb kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amely az új benzináras szabályokkal összefüggésben írja le, hogy mostantól milyen részletes szabályok szerint üzemelhetnek az ország üzemanyagtöltő állomásai. Leginkább azért, hogy az újonnan maximált benzinárak világában a töltőállomások véletlenül se találhassanak kiskapukat, a lakossági benzinellátás pedig továbbra is zavartalanul működhessen.

A rendelet legfontosabb pontjai a kutak működéséről:

  • amennyiben a benzinkút a rendelet hatálybalépése előtti utolsó három hónapban forgalmazta a maximált árú termékeket, a benzint és a gázolajat, erre a következő három hónapban is köteles,
  • ha a töltőállomáson a 480 forintos hatósági áras termékeket nem árulták három hónappal ezelőtt sem, akkor a prémium-üzemanyagot is 480 forintos áron kell adniuk,
  • abban az esetben, ha a maximált árú benzint és gázolajat nem tudják hét napon belül nyitvatartási időben összesen 48 órán keresztül biztosítani, a kútnak üzemszünetet kell hirdetnie, azaz be kell zárnia,
  • a töltőállomás a szokásos nyitvatartási idejénél nem lehet rövidebb ideig nyitva,

A rendelet ígérete szerint az ártörvény betartását a NAV ellenőrizni fogja. Amennyiben az adóhivatal szabálytalanságot tapasztal:

  • első körben 100 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki,
  • majd ismételt jogsértésnél egy időre be is zárathatja az üzemeltető összes kútját, itt a legkisebb büntetési tétel egy nap, a legnagyobb pedig fél év kényszerszünet,
  • az ellenőrzések akár napon belül is ismétlődhetnek,
  • egy büntetést többször is ki lehet szabni,
  • a pénzbírság és a bezárás egyszerre sújthatja a szabálytalankodó benzinkutat,
  • a bírságot kiszabó határozat ellen nem lehet fellebbezni.

Számolva azzal, hogy a töltőállomásokkal szemben kilátásba helyezett hatósági szankciók veszélyeztethetik a lakossági benzinellátást, a kormány a bezárt kút 30 kilométeres körzetében kijelölhet egy másik üzemeltetőt az üzemanyag-ellátás biztosítására.

Az üzemszünetre küldött töltőállomás épülete és tárgyi eszközei pedig ideiglenesen a kijelölt nyilvántartott szolgáltató birtokába kerülnek, amiből az természetesen bevételre tehet szert.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)