Átvilágítás alatt a Budapest Airport, küszöbön a reptér eladása

2021.11.15. 19:02

Elkezdték a Budapest Airport Zrt. pénzügyi átvilágítását, ezzel megtették az első lépést a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér eladására a magyar kormánynak – közölte a többségi tulajdonos, az AviAlliance GmbH. Ez azt jelenti, hogy a kormány elfogadta az AviAlliance feltételeit, vagyis el lehet kezdeni a hivatalos tárgyalásokat.

Orbán Viktor miniszterelnök hónapok óta hangoztatta, hogy hazai kézben szeretné látni a repülőteret, ám a tulajdonosok eddig nem mutattak érdeklődést az eladás iránt, holott az állam legutóbb 4,44 milliárd eurót (1600 milliárd forintot) ajánlott érte, igaz, ezt eddig egyik fél sem erősítette meg.

Egészen hétfőig, amikor az AviAlliance közölte, hogy a magyar kormány által vezetett konzorcium felülvizsgált, nem kötelező érvényű ajánlatot tett a repülőtér megvásárlására.

A magyar kormány elfogadta a feltételeinket a hivatalos tárgyalások elkezdéséhez, ezért úgy döntöttünk, átvilágítási eljárást kezdeményezünk. Bár ez potenciálisan az első lépés a repülőtér eladása felé, szeretnénk hangsúlyozni, hogy egy ilyen folyamat kimenetele nincs előre meghatározva

– áll a közleményben.

A repülőtérben a német AviAlliance 55,44 százalékos, szingapúri Malton 23,33 százalékos, a kanadai Caisse de dépot et placement du Québec pedig 21,23 százalékos tulajdonjoggal rendelkezik.

(Reuters)