A legtöbb otthoni tűzeset megelőzhető lenne

DLAPE20210407009
2021.11.16. 15:09
Ősztől egyre gyakoribbak a kisebb-nagyobb otthoni tűzesetek, hiszen a sütés-főzés, a fűtés vagy éppen a dohányzás kapcsán is adottak az égés feltételei – hívta fel a figyelmet a Magyar Tűzoltó Szövetség.

Az otthonokban keletkezett tűzesetek megelőzésének legfontosabb üzenete, hogy nyílt lángot soha és semmilyen körülmények között ne hagyjunk felügyelet nélkül. Ezzel biztosítani tudjuk baj esetén az azonnali reagálást és a sérülések, károk megelőzését, minimalizálását. A személyes jelenlét helyett ma már számos olyan technológiai megoldás is elérhető, amelyek a folyamatos felügyeletet biztosítani tudják. Számtalan gyártó kínál hő- és füstérzékelőket, esetleg kombinált füst- és szén-monoxid érzékelőket. Az ilyen eszközök segítségével még biztonságosabbá tehetjük otthonunkat tűzvédelmi szempontból.

Az égéssel és füsttel járó dohányzás fokozottan tűzveszélyes

Amikor valaki zárt térben cigarettázik, az érzékelők azonnal beindítják a veszélyjelzést. Az égéssel „működő” dohánytermékek felelős használatához hozzá tartozik, hogy tisztában legyünk azok tűzveszélyességével. A gyújtáshoz használt láng vagy izzó felület, a dohányzás közben keletkező parázs és a nem kellő körültekintéssel eloltott végtermékek egyaránt potenciálisan veszélyesek a környezetre. Éppen ezért fontos, hogy ha dohányzunk, akkor minden esetben gondoskodjunk nem éghető anyagból készült hamu- és csikktartóról, valamint ne tegyük azt olyan éghető anyagok (függöny, terítő, takaró, szőnyeg, stb.) közelébe, amelyek könnyen lángra kaphatnak. Semmiképpen ne dohányozzunk ágyban vagy kanapén, mivel az éghető anyagok jelenléte és a figyelmetlenséget eredményező testhelyzet együtt fokozzák a tűzveszélyt.

A cigarettázás tehát nem csak rendkívül káros, de tűzveszélyes is lehet. Mind az egészségünk, mind a biztonságunk érdekében a legjobb választás tehát egyértelműen az, ha végleg letesszük a cigarettát, hiszen egyedül így szüntethetőek meg teljes mértékben a kockázatok. Amennyiben valamiért mégsem tesszük le, akkor tájékozódjuk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről, az égést nélkülöző füstmentes technológiákról, hiszen a váltással nem csak a károsanyag-kitettséget csökkenthetjük, de a tűzesetek előfordulásának kockázatát is.

 

Készüljünk fel a veszélyre!

Amennyiben megtörténik a baj, jó tudni mit tehetünk a sérülések elkerülése és a károk csökkentése érdekében:

  • Javasolt minden lakásba vagy házba legalább egy kisméretű porral oltó eszközt elhelyezni és a használatára minden ott élő személyt megtanítani.
  • Elektromos eszközök vagy konnektor közelében keletkezett tűz esetén először mindig áramtalanítsunk.
  • A tűzhelyen, serpenyőben meggyulladt olajat fedjük el és kapcsoljuk le a tűzhelyet, majd várjuk meg míg kihűl.
  • Áramtalanítást követően elolthatjuk a tüzet vízzel is, ennek hiányában porral vagy habbal oltó eszközt használhatunk.
  • Minden tűz esetén hívjuk a 112-es segélyhívó telefonszámot, és kérjük a tűzoltók, sérülés esetén pedig a mentők segítségét is.
  • Lehetőség szerint érdemes hő- és füstérzékelőket telepíteni otthonunkba, amelyekkel akár távollétünkben is folyamatos tűzvédelmi felügyeletet tudunk biztosítani.

A Magyar Tűzoltó Szövetség kiemelten fontos feladatként tekint a tűzmegelőzésre és az ezt elősegítő társadalmi tájékoztatásra, amely küldetésében az idei évtől a Philip Morris Magyarország is támogatja. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentéssel – első sorban a leszokás fontosságával – összefüggő tájékoztatásra, illetve a dohányzásról le nem szokó felnőttek részére a füst nélküli technológiákról szóló hiteles információk elérhetővé tételére, valamint a dohányzásból eredő hulladékok felelős kezelésének ösztönzésére. Tekintettel a hagyományos dohánytermékek használatából eredő tűzesetekre és következményeikre, a két szervezet közösen tájékoztatja a dohányzókat – és a nem dohányzókat – a megelőzés lehetőségeiről, illetve a nyílt láng figyelmetlen használatának veszélyeiről.

(Borítókép: Lakatos Péter / MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel